Juleslik

 
     

     
  Kvædebrød

1 kg. kvæder
1 ¼ l. vand

pr. liter puré:
800 g. sukker
1 tsk. flydende Atamon.
Saft af 2 citroner (valgfri, men anbefales)

Perlesukker eller almindelig sukker til at rulle de færdige stykker i.

Fremgangsmåde:
Skyl kvæderne - kog dem i vandet under låg ca. 45min.

Skræl eller pil kvæderne, fjern kernehusene og kog frugtstykkerne i 4 dl. af kogevandet i ca. 20 min., til de er møre.
Puré massen med en stavblender til ønsket tekstur. Bland sukker og citron i og kog puréen ved svag varme uden låg ca. 60 min. indtil den er rød. Tilsæt Atamon.
Hæld mosen på bradepander/forme dækket af pergamentpapir og lad den tørre i ca. 8 dage ved stuetemperatur. Hvis du har fået kogt tilstrækkeligt meget væske væk, kan dine kvædebrød tørre på kun 3 dage.
Vend jævnligt massen vendes på sukkerstrøet pergament, så den kan tørre på begge sider. Når den er tør, kan du skære den i firkanter, som vendes i thesukker og gemmes lagvis med pergament imellem.

TIP: Du kan dyppe kvædebrødene i chokolade, hvis det skal være ekstra lækkert!
 
     
 

 
     
  Brændte mandler

200 g mandler
200 g sukker
1 dl. vand

Sukker og vand bringes i kog på en pande. Tilsæt dernæst mandler (skal ikke smuttes). Skru op for varmen og rør i blandingen, til sukkeret bliver blankt og brunt. Fordel mandlerne på et stykke bagepapir. 

 
     
 

 
     
  Honninghjerter

450 gr.honning
200 gr. mørk farin
100 gr. smør eller margarine
½ tsk. nellikker
2 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
1 tsk. natron
Reven skal af citron
ca. 750 gr. mel

Kom honning, farin og fedtstof i en gryde og smelt det for svag varme.

Sæt det til afkøling.

Bland mel med alle krydderierne, som herefter æltes den afkølede honnningblanding.

Den kolde dej rulles ud til en plade ca. ½ cm tyk og formes til hjerter, der lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bages ca. 15min ved 200 grader.
Pynt eventuelt med glasur og glansbilleder.